De gevel impregneren: Wat is dat?

De gevel impregneren betekent dat er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur wordt aangebracht. Deze vloeistof trekt diep in de poriën van de stenen maar laat tegelijk ook een waterafstotende laag achter. Door deze beschermende laag kan doorslaand vocht niet langer in de muur trekken en zal vuil zich niet of minder snel aan het oppervlak hechten. De termen impregneren en hydrofoberen worden weleens door elkaar gehaald. Maar met beide begrippen wordt uiteindelijk hetzelfde bedoeld, namelijk het waterafstotend maken van een ondergrond, in dit geval de gevel.

Voordelen

• De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor- en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden; bij niet-geïmpregneerde gevels kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten, wat barsten en scheuren kan veroorzaken.

• De gevel impregneren verhoogt de isolatiewaarde van u woning het impregneren is in feite een vorm van isolatie. Door uw huis beter te wapenen tegen vocht zorgt u ervoor dat u minder kwijt bent aan stookkosten

• Uw gevel blijft langer schoon. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat mossen, algen en ander vuil zich minder makkelijk op de buitenmuur kunnen vastzetten. Als er toch wat vuil op de muur ontstaat, kan je dit makkelijker verwijderen dan bij niet-gehydrofobeerde gevels.

• De levensduur van de gevel wordt verlengd. Aangezien de buitenmuur dankzij het impregneren minder te lijden heeft onder de weersomstandigheden, kan je uitgaan van een langere levensduur.

• Een schone en tegen vocht beschermde gevel betekent een waardevermeerdering voor je woning.

Nadelen:

• De gevel moet vóór het impregneren schoon en in goede staat zijn. Dit betekent dat het nodig kan zijn om eerst reinigingswerken uit te voeren voor men aan de gevelimpregnatie kan beginnen.